Thema's

Tekort aan technische professionals

De Green Tech Campus MRA is een dynamisch netwerk waarin onderwijs, overheid en bedrijfsleven (MKB) samenwerken aan oplossingen voor het groeiende tekort aan technische professionals en de behoefte aan innovatieve technieken. Binnen deze oplossingen richten we ons op de thema’s gebouwde omgeving, energie en e-mobiliteit.

Gebouwde omgeving

Binnen de energietransitie zijn duurzaam bouwen, renoveren en isoleren ontzettend belangrijk. Denk aan energiezuinige gebouwen met slimme isolatie en energiebronnen zoals warmtepompen en zonnepanelen. Ook nieuwe bouwtechnieken en innovatieve (biobased)materialen spelen een belangrijke rol. Door gebouwen te koppelen aan slimme energienetten en duurzame mobiliteit werken we aan een toekomstbestendige leefomgeving.

Energie

De vraag naar duurzame energie groeit snel, maar deze is groter dan wat het huidige elektriciteitsnet aankan. Om dit op een duurzame en betrouwbare manier te doen, zetten we in op zonne- en windenergie, slimme opslagmethodes, zoals batterijen en elektrische auto’s, en breiden we het elektriciteitsnet uit. Hier zijn nieuwe technieken én mensen voor nodig, om deze systemen te ontwerpen, bouwen en onderhouden.

E-mobiliteit

E-mobiliteit gaat om de transitie naar elektrisch vervoer: denk aan auto’s en bussen, maar ook fietsen en scooters met elektriciteit als primaire energiebron. Door over te stappen op batterijen, brandstofcellen en andere elektrische aandrijfsystemen, verminderen we de uitstoot van broeikasgassen en verkleinen we de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Dit vraagt om slimme laadinfrastructuur, batterijtechnologie en goed opgeleide professionals die deze technologieën kunnen ontwikkelen én implementeren.
Actielijnen

Waar richten wij ons op?

Om de energietransitie te versnellen, zetten we in op meerdere actielijnen. Denk aan het versterken van techniekonderwijs, het verbinden van partners en het stimuleren van innovatie. Ook creëren we nieuwe leer-werktrajecten, zodat we gezamenlijk bouwen aan een toekomstbestendige arbeidsmarkt.

01

Ecosysteem: Sterke samenwerking als basis

Samenwerking tussen onderwijs, bedrijven en overheden is essentieel. We bouwen een krachtig en adaptief ecosysteem door bestaande succesvolle initiatieven te verbinden en op te schalen. Dit doen we door:

1. Het versterken en uitbreiden van samenwerkingen met partners
2. Het inrichten en onderhouden van een duurzame infrastructuur
3. Verbinding te leggen met andere initiatieven in de regio

Bekijk initiatieven

02

Oriëntatie: Meer mensen enthousiasmeren voor techniek

Om voldoende technici op te leiden, moeten we de instroom vergroten. We zorgen voor inspirerende voorlichting over de gebouwde omgeving, energie en e-mobiliteit, gericht op scholieren, zij-instromers en techniekdocenten. Dit omvat onder andere kennismaking met techniek via bedrijven en scholen, heldere loopbaanpaden en begeleiding van oriëntatie tot doorstroom en een gerichte aanpak voor het aantrekken en behouden van (hybride) techniekdocenten

Bekijk initiatieven

03

Leren: Flexibel en praktijkgericht technisch onderwijs

Opleidingen worden zo ingericht dat scholieren, werkenden en niet-werkenden eenvoudig hun weg vinden naar een technische carrière. We koppelen praktijk en onderwijs aan elkaar met:

1. Flexibel en hybride onderwijs
2. Innovatieve leermethoden en onderwijstechnologieën
3. Professionalisering van docenten en praktijkopleiders

Bekijk initiatieven

04

Werken: Groeien in de technische sector

We creëren een werkomgeving waarin formeel en informeel leren centraal staat. Zo kunnen technische professionals doorgroeien en blijven ze behouden voor de sector. Bedrijven dragen actief bij aan informeel leren via challenges, gastlessen en deelname aan learning communities. Ook zetten we in op behoud van technisch talent, onder andere via een bedrijvencarrousel voor soepele doorstroom binnen de sector.

Bekijk initiatieven

05

Innovatie: Nieuwe technologieën toepassen in de praktijk

We ondersteunen mkb-bedrijven en onderwijsinstellingen bij de adoptie van innovatieve technologieën. Door kennis te delen en samen strategieën te ontwikkelen, zorgen we ervoor dat innovaties daadwerkelijk in de praktijk landen. Dit doen we door het delen van innovaties en het inzetten van learning communities. Zo zorgen we ervoor dat innovaties ook daadwerkelijk worden geïmplementeerd.

Bekijk initiatieven